Kuzine Soba Kullanmanın Avantajları
Kuzine soba kullanım fırsatları, aynı anda yemek pişirme ve iç mekanı ısıtma, bu kapsamda doğalgaz ve elektrik harcamalarını en aza indirme, ekonomik şekilde geniş metrekareyi ısıtma, pratik temizlik işleminden yararlanma şeklinde ifade edilirler. Kaliteli bir kuzine soba kullanımında, iç mekan 24 saat boyunca ideal oda sıcaklığında tutulur. 3 farklı işlem tek bir soba üzerinde yapılarak en ekonomik koşullarda, yüksek verimden yararlanılır. Üretiminde kullanılan döküm veya çelik-sac materyal sayesinde bir soba 10 sene üzeri ömre sahip olur. Uzun ömürlü kullanım koşullarından yararlanılır.
Kuzine Soba Bölümleri Nelerdir?
Kuzine soba kısımları hakkında bilgiler şöyledir:
- Ocak Yüzeyli Üst Alan: Kuzinenin bu bölümünde kovayı yerleştirmek ve ateş haznesine ulaşmak için tasarlanan oval bir kapa, hemen sağ bölümünde geniş yüzey üzerinde tencere ve çaydanlık koymaya uygun ocak bölümleri yer alır.
- Fırın Bölmesi: Kuzine gövdesinin sağ orta kısmında yer alan, ideal derinliğe sahip fırın alanıdır. Kapağı sayesinde rahatlıkla açılırken, içerisinde geniş tepside yemek pişirme imkanı sunar.
- Kül Toplayıcı Çekmece: Kuzine gövdesinin altında yer alan bu bölme, gün boyu yanan kuzinenin ızgara alanından dökülen küller toplar. Çekmece açılarak küller aparat ile alınıp, dökülür. Pratik temizlik için tasarlanmıştır.
- Havalandırma Kapakları: Bu kapaklar kuzine soba içinde kaliteli alevlenmeyi sağlamak amacıyla tasarlanmıştırlar. Diğer yandan fırın bölmesine yakın konumda yer alan havalandırma kapakları ise fırına iletilen ısıyı yükseltmeye imkan tanır. Kapakların hepsi kapatıldığında sona pratik şekilde söndürülür.
Kömür ve Odun Kuzinesi Farkları Nelerdir?
Kömür ve odun kuzinelerinin farkları hakkında detaylar:
- Kömür kuzineleri, kömür yakacak ve odun tipleri ile karma modelde çalışırlar.
- Odun kuzineleri, odun ve türevi (talaş vb.) yakacak tipi ile çalışırlar.
- Kömür kuzinesi daha geniş alanları ısıtmak amacıyla tercih edilir.
- Ekmek ve yemekleri daha lezzetli, odun ateşinde hazırlamak için odun kuzinesi tercih edilir.
- Kömür kuzinelerinde, odun kuzinelerine oranla daha kalın ateş haznesi duvarı bulunur.
- Kömür kuzinesinin tasarım ölçüleri, odun kuzinelerine oranla daha büyük değerler üzerinden tasarlanabilirler.
Kuzine Soba Kurmanın Püf Noktaları Neler?
Kuzine soba kurulumun ince noktaları şu şekildedir:
- Kuruluma başlamadan önce kullanım klavuzu mutlaka gözden geçirilmelidir.
- Klavuzda belirtilen duvara uzaklık mesafesine uygun şekilde soba konumlandırması yapılmalıdır.
- İşlem ardından kuzine gövdesindeki boru giriş alanı ile aynı çapa sahip borular ile montaj işlemine başlanmalıdır.
- Borular önce gövdeye ardından düz bir hat üzerinde, arada dönüş borusu kullanılarak, duvardaki baca deliğine yerleştirilmelidir.
- İç içe geçen boruların tam oturmasına, duman sızıntısına sebep verecek açıklığın kalmamasına dikkat edilmelidir.
- Bu kapsamda boru geçiş yerleri alüminyum folyo ile kaplanabilir.
- Duvarda bulunana baca deliğine boruları ulaştırılırken, dönüş parçası ani olarak 90 derecelik açı ile takılmamalıdır.
Tüm bu kurulum adımları ve dikkat edilecek püf noktalar sayesinde, kuzine sona sağlıklı ve verimli şekilde yakılmaya hazır hale gelir. Soba yakılmadan önce bacanın tıkalı olup olmadığı kontrol edilmelidir.
Kuzine Soba Verimli Isıtır Mı?
Kuzine sobanın ısıtma verimi yüksektir. 70 cm genişliğe sahip olan kömür kuzineleri, 100 metrekare ve üzeri değerlere sahip iç mekanları yüksek verimde ısıtırlar. Özellikle 12 saat boyunca 22 derece oda sıcaklığını korumak için, ateş bölmesi yarıya kadar yakacak ile doldurulmuş kömür kuzinesini yakmak yeterlidir. Kuzine soba, ateş haznesinin tam seviyede doldurulması halinde oda sıcaklığı 24 saat boyunca korunur.