Kovalı Kuzine Soba Nasıl Yakılır?

Kovalı kuzine soba yakmak için kova sobadan çıkarılıp içerisine kömür ve odun gereçleri doldurulmalı ardından kuzine içerisine yerleştirerek, tutuşturulmalıdır. Kovalı kuzine soba yakarken, dışarı alınan kovanın yarısına kadar orta irilikte kömür parçaları koyulur. Bu kömürler kovada yer alan hava deliğinin önünü kapayacak şekilde, kovanın hava deliksiz kısmına doğru dizilerek yerleştirilir. Kömürlerin üzerine ise çubuk şeklinde ince kesilmiş odun parçaları, çatı formunda koyulur. Çatı formunda yerleştirme ile odun parçalarının arasında küçük bir boşluk elde edilir. En üst alana ise 2 adet orta boy odun, oluşturulan boşluğu kapatmayacak şekilde yerleştirilir. Kova, kuzine içindeki bölmesine yerleştirildikten sonra, küçük bir çıra parçası yakılıp, odunların arasında açılan boşluğa atılır. Bu işlemler sonunda kovalı kuzine soba rahatlıkla yakılır.

Kovalı Kuzine Soba Nasıl Söndürülür?

Kovalı kuzine sobayı kapatmak için sobanın açık olan tüm hava girişleri kapalı konuma getirilir. Kovalı kuzine soba söndürülmek istendiğinde, üzerine üst kapak alanında su dökme işlemi tercih edilmez. Riskli olan bu işlem yerine yatmadan en az 1 saat önce sobanın tüm hava girişleri kapatılmalı ve ateşin azalarak yok olması beklenmelidir. Bu işlem odun veya kömür kuzinesi modellerinin tümünde aynı şekilde uygulanmalıdır.

Kovalı Kuzine Soba Nasıl Temizlenir?

Kovalı kuzine sobayı temizlemek için kova haznesi içinde biriken küller periyodik olarak dökülür. Detaylı temizlik için kuzine içinde yer alan kova, soğuk haldeyken dış alana alınarak küller boşaltılır. 2 veya 3 günde bir temizlik işlemi gerçekleştirmek için kuzinenin alt sağ köşesinde yer alan çekmeceli kapak kısmı açılarak, bu bölmede toplanan küller aparat ile boşaltılır. Temizlik işlemlerinin yapılması halinde kovalı kuzine soba daha verimli şekilde yakılırken, uzun ömürlü kullanım koşullarından yararlanılır.

Kovalı Kuzine Soba Kullanım Avantajları Neler?

Kovalı kuzine soba kullanım artıları şöyledir:

  • Geniş metrekarelik alanı ısıtma şansı,
  • İç mekanı ısıtırken, fırın bölümünde yemek pişirebilme,
  • Kuzine tasarımının geniş üst yüzeyinde çay hazırlama ve su ısıtma,
  • Tüm bu işlemler için ekstra elektrik harcamasını önleme,
  • Fırın bölümünde pişen yemeği kuzine üzerinde sıcak şekilde muhafaza etme,

Tüm bu avantajları, soba modelleri arasında öne çıkan otantik çizgisiyle dekorasyona hoş bir detay kazandıran kovalı kuzine soba ile yakalamak mümkündür.

Kovalı Kuzine Soba Isıtma Kapasitesi Ne Kadar?

Kovalı kuzine sobanın ısıtma düzeyi ortama 22 ila 23 derece arasındadır. Kış aylarında sağlıklı ısı düzeyine sahip olan bir odada vakit geçirmek için oda sıcaklığının 22 derece seviyesine ulaştırılması gerekir. Bu kapsamda kovalı kuzine soba modeli ile 100 metrekarelik bir alanda 22 derece oda sıcaklığı koruma altına alınır.

Kovalı Kuzine Soba Çeşitleri Nelerdir?

Kovalı kuzine soba türleri hakkında bilgiler şöyledir:

  • Kovalı/ Odun Kuzine Sobası: Bu model sadece odun kullanılarak rahatlıkla yakılan kuzine soba seçeneğidir.
  • Kovalı/ Kömür Kuzine Sobası: Bu modelde, yakıt tipi olarak kömür ve odun birlikte kullanılır. Ulaştığı ısı derecesi ve iç mekana ısı dağılımını sağlama kapasitesi odun kuzinelerine göre daha fazladır.
  • Şömine Tipi Kovalı Kuzine Soba: Modelin ön bölümünde bir adet pişirme çekmecesi, küllerin toplanması için tasarlanan alt raf ve ısıya dayanıklı cam kapaktan yapılan şömine bölmesi bulunur. Şömine tasarım ile kuzine içinde yanan ateşi seyretmek mümkün hale gelir.

Farklı nitelikleri ile öne çıkan bu tipi kovalı kuzine soba modellerinin tümünde yemek pişirirken iç mekanı ısıtma avantajı elde edilir.

Benzer İçerikler