Kuzine Sobanın Tarihçesi Nedir?
Kuzine sobanın tarihi geçmişi, 1798 senesine dayanır. 1798 yılında Benjamin Thompson, Münih’te bir kuzine soba tasarlamıştır. İlk kuzine soba modelini tuğla materyal ile yapan Thompson, sobaya madeni raflar ekleyerek, yemek pişirmeye uygun bir alan tasarlamıştır. Bu kapsamda ilk fırınlı kuzine soba icat edilmiştir. Thompson tarafından gelişkin modelde yapılan kuzine soba öncesinde, Pennsylvania’nın belirli yörelerinde dökme demirden yapılan kuzinelerin kullanıldığı bilinmektedir. Bu modelleri ilk olarak kimin tasarladığına dair tarihe geçmiş her hangi bir kayıt bulunmaz. Günümüzde kullanılan kuzine sobaların örneği ve atası sayılan modeli ise; 1834 senesinde Philo Pinfield isimli öğretmen tarafından ABD’de tasarlanmıştır. Bu sobalar kızartma, pişirme, iç mekanı ısıtma ve yemekleri sıcak servise hazır tutma işlemlerini aynı anda gerçekleştirirler.
Kuzine Sona Nasıl Yakılır?
Kuzine soba yakmak için izlenen adımlar şöyledir:
- Kuzine soba yakarken alttan tutuşturma yerine üstten tutuşturma yöntemi tercih edilir. Bu yöntem tüm soba tiplerinde uygulanması gereken sağlıklı yöntemdir.
- Kuzinenin ateş haznesi ilk olarak orta irilikteki kömürler ile % 50 seviyesine kadar doldurulur. Bu işlemde ateş haznesi üzerinde yer alan hava deliğinin ağzı tıkanmamalıdır.
- Kömürlerin üzerine çıta şeklinde kesilen odunlar, çatı formunda ortaları boş kalacak şekilde yerleştirilir.
- Kuzine eğer odun yakacak tipi ile çalışıyorsa ilk etapta kömür yerine orta büyüklükte kesilmiş odunlar, aynı sistem ile zemine koyulur.
- Son olarak küçük bir çıra parçası yakılarak, çatı formunda dizilen odunların arasına atılır.
Tüm işlemler ardından tutuşturma tamamlanır. Alevlenmenin başlaması halinde kuzine soba tasarımın ön ve arka bölümünde yer alan havalandırma kapakları açık konuma getirilir. Bu işlem ile yanma hızı desteklenir. Daha sonra kapaklar yarı kapalı seviyeye çekilir.
Kuzine Soba Nasıl Söndürülür?
Kuzine soba söndürmek için izlenen aşamalar şu şekildedir:
- Kuzineyi söndürmek için yüzey alanında bulunan tüm havalandırma kapakları kapatılır.
- Ardından gövde üzerinde yer alan havalandırma deliklerinin kapakları kapatılır.
- Ekstra bir işlem yapmadan soba içindeki ateşin sönmesi beklenir.
- Tüm riskleri ortadan kaldırmak için havalandırma kapakları yatmadan en az 1 saat önce kapatılmalıdır.
Bu adımlar sonunda soba kendiliğinde, sağlıklı biçimde söner. Söndürme işleminde üst yüzey kapaklarından ateş haznesine veya kovaya, doğrudan alev üzerine su dökülmesi önerilmez.
Kuzine Soba Ölçüleri Nasıldır?
Kuzine soba ebatları, klasik bir modelde 65 cm derinlik, 70 cm yükseklik değerleriyle ifade edilirler. Geniş alanı ısıtmak için tercih edilen kömür yakacak kullanımına uygun kuzine sobalar ise; 55 cm derinlik ve 70-80 cm derinlik ölçülerine kadar tasarlanırlar. Odun kuzinelerinde yerden yükseklik 65 cm olarak tercih edilir.
Bu ölçüler sayesinde kuzine soba geniş bir üst yüzeye, tepsilerin rahatlıkla sığdırılabileceği fırın bölmesine, zemini ısı etkisinden koruyan taban yüksekliğine sahip olurlar.
Camlı Kuzine Soba Özellikleri Nelerdir?
Camlı kuzine soba nitelikleri hakkında bilgiler:
- Camlı kuzine sobalar, üst kısımda ateşi izleyebilmeye imkan sağlarlar.
- İç mekanda şömine etkisi yaratan bu kuzine sobaların fırın bölmesi önünde de cam kapak yer alır.
- Cam kapak sayesinde yemeklerin pişme durumu rahatlıkla dışarıdan gözlemlenir.
- Modern ve klasik dekorasyona uyum sağlarlar.
- Isıya dayanıklı camları, kuzine içinde yer alan kül ile ovulup, kuru bir bez yardımıyla pratik şekilde temizlenir.
- Döküm veya çelik-sac materyal ile cam kapakların bir arada kullanılması sonucu tasarlanırlar.
- Camlı kuzine soba hem odun hem de kömür ile yakılabilmektedir.